Yatırımcı sunumunda asıl slaytlar, kurumsal şirketlerin sunum hazırlama süreçlerini hızlandıracak araçlardan biri. Borsada faaliyet gösteren şirketlerin yılın her çeyreğinde zorunlu olarak yayınladığı yatırımcı sunumları başlıbaşına bir operasyon. Bu sunumlarda şirketlerin finansal performansını ve yatırım hedefleri ele alınırken potansiyel yatırımcıda şirket adına bir kanaat oluşması amaçlanır.
Kurumsal yatırımcı sunumunda potansiyel yatırımcının yatırım niyeti tetiklenmesi hedeflenir. Bunun için de sunum tasarımı, düzeni ve tutarlılığı büyük önem taşır. İster PowerPoint, ister Keynote veya Google Slaytlar kullanıyor olun; yatırımcı sunumunda asıl slaytlar ekibiniz için hayat kurtarıcı olacaktır.
Bunun için önce isterseniz konunun en başına dönelim.
Bu yazıda neler var?
Asıl Slaytlar Nedir?
Asıl slaytlar, önceden hazırlanmış slayt formatlarıdır. Bir slayt oluştururken “yeni slayt ekle” seçeneğini seçtiğiniz zaman karşınıza bomboş bir slayt gelmesi yerine, sizin önceden ayarladığınız özelliklerde bir slayt karşınıza çıkar. Onun üzerinde çalışmaya devam edersiniz.
Ne demek istiyorum, diyelim ki bir slayt yapısında başlıklarınızın hep sol üstte ve aynı hizada yer almasını istiyorsunuz. Logonuzu, sayfa numaranızı her slaytta yeniden eklemek yerine otomatik olarak eklensin istiyorsunuz. Ya da birbirini takip eden slaytlar arasında bir benzerlik, bütünlük olmasını amaçlıyorsunuz. İşte, önceden bunu organize edebilirsiniz.
Kullanmaya ihtiyaç duyduğunuzda “yeni slayt ekle” dediğinizde karşınıza bu slayt yapısı çıkar.
PowerPoint üzerinden bir örnekle devam edelim. Aşağıdaki ekranda mavi slayt alanı bir asıl slayt, önceden zemin rengi, tarih alanı, başlık, grafik alanı belirlenmiş şekilde. Size sadece yerlerini bilgilerle doldurmak kalıyor.
Yatırımcı Sunumunda Asıl Slaytlar Ne işe Yarar?
Yatırımcı ilişkileri ekibinizin veya şirketinizde yatırımcı sunumu hazırlayan ekibin bu sunumu her yıl 4 defa hazırladığını düşünürsek, işlerinizi çok hızlandıracağını söyleyebiliriz.
- Zaman: Her slaytta yeniden slayt tasarımı için zaman kaybetmek yerine hazır sistem üzerine bilgi eklemeniz yeterli olur
- Bütünlük: Her slaytınız birbirini tamamlar bütünlükte ve uyum içinde görünür.
- Anlaşılırlık: Karmaşık bilgilerinizi önceden hazırlayacağınız basit şablonlarla daha anlaşılır hale getirebilirsiniz.
- Basitlik: Asıl slaytlarınızı yaptıktan sonra PowerPoint bilen herkes daha iyi görünen sunumlar oluşturabilir.
- Kurumsallık: Şirketinizle uyumlu renkler, grafikler, vektörler içeren slayt şablonlarınız kurumsal bir bütün içinde görünür.
Yatırımcı Sunumunda Asıl Slaytlar Nasıl Oluşturulur?
Bu demo örnek, asıl slayt olarak yapabileceğiniz formatlardan bir tanesi. Asıl slaytlarınıza “yer tutucular” ekleyerek başlık alanlarınızı, grafik gelecek alanlarınızı, açıklama metni alanlarınızı önceden tayin edebilirsiniz.
Kurumsal yatırımcı sunumunda asıl slaytlar oluşturmak için adımlar şu şekilde (PowerPoint adımları): Görünüm> Asıl Öğe> Asıl Slaytlar
Bu kısma geldiğinizde dikkat etmeniz gereken konu şu: Mevcut herhangi bir slayt yapmıyorsunuz, ileride oluşturacağınız slaytlar için şablon belirliyorsunuz. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu da hiyerarşik yapı. İlgili ekrana geldiğinizde en üstte gördüğünüz slayt, diğer tüm slaytlara etki edecek sayfa türü. O nedenle orada major eklemeler yapmak yerine yalnızca sayfa numarası, arka plan rengi gibi standartlar eklemeniz yararlı olacaktır.
Onun altında yer alan slaytlara ihtiyaç duyabileceğiniz slayt türlerini ekleyebilirsiniz. Böylece her slayt ihtiyacınızda yeniden tasarıma ihtiyaç duymaz ve direkt bu hazır yapılarınızı kullanabilirisiniz.
Yatırımcı Sunumunda Asıl Slaytlar Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
Yukarıda dikkat edilmesi gereken bir noktaya değinmiştik. Şimdi ise yatırımcı sunumunda asıl slaytlar yaparken dikkat edilecek diğer konulara geçelim.
Öncelikle asıl slaytlar hazırlarken slayt yapılarını iyi bilmek gerekiyor. Açıklama slaytı, ikili kıyaslama slaytı, süreç (timeline) slaytı, ara sayfa, kapak-kapanış, grafik slaytları vb. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiyi yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Eğer her sayfada sabit olarak yer alacak başlıklarınız yoksa başlık veya metin yazmayın. Çünkü her yeni slayt eklemek istediğinizde bunlar karşınıza değiştirilemeyen şablonlar olarak çıkacaktır. Bunu yerine “yer tutucu” ekleyin.
Yatırımcı sunumunda asıl slaytların amacı bir standart oluşturmak. Dolayısıyla ekibinizin yeni görsel-estetik yorumlarına kapalı hazır bir formatınız olacak demektir. Bu konuda ekibinizi bilgilendirin. Kurumsal standartlarınızı ve amaçlarınızı paylaşın.
Özetlemek gerekirse,
Asıl slaytlar bir sununun tüm slaytlarında ortak olarak kullanılan tasarım öğelerini, renk şemalarını, yazı tiplerini, logo gibi unsurları içeren ve bunları bir seferde düzenlemenizi sağlayan şablondur. PowerPoint, Google Slaytlar ve Keynote gibi sunu hazırlama programlarında bulunur. Yatırımcı sunumunda asıl slaytlar hayat kurtarıcı bir fonksiyona sahip. Zaman kazandırma, basitlik, anlaşılırlık, bütünlük, kurumsallık açısından ciddi avantajları vardır.